lørdag 15. mars 2014

Omskjæring av gutter og fimose

Påstand:

Omskjæring forhindrer for trang forhud (fimose), en tilstand som blant annet kan føre til infeksjoner, problem med urinering og smertefull ereksjon. Fimose er derfor én grunn for omskjæring av gutter.

Respons:

1. Hos en normal penis, vil forhuden i begynnelsen av utviklingen sitte fast i hodet for å beskytte den sårbare strukturen, og vil, som regel, løsne innen pubertetsalderen. At forhuden ikke kan trekkes tilbake hos før-pubertale gutter er altså ikke i seg selv en indikasjon på et problem. Barneleger fraråder forsøk på å trekke tilbake forhuden med makt, fordi det kan føre til skader og vil gi smerter.

2. Dersom tilstanden blir patologisk - at den forårsaker problemer - er det flere effektive behandlingsmetoder som kan prøves, blant annet bruk av steroidkrem, endring av masturbasjon-teknikk, manuell strekking av huden, og ulike kirurgiske inngrep.

3. Studier viser at patologisk fimose forekommer hos ca. 0,5 til 10 prosent av gutter (variasjonen i estimatene er på grunn av blant annet vanskeligheter med å skille normal utvikling fra patologiske tilfeller). Enkelte eksperter mener at patologisk fimose er overdiagnostisert, og at det trolig derfor er rundt 1 % som faktisk får problemer med for trang forhud.

4. Studier viser at steroidkrem er effektivt i ca. 65-95 prosent av tilfeller. Hvis også andre ikke-kirurgiske behandlinger blir utprøvd først, vil det være få tilfeller hvor operasjon bør vurderes (trolig under 0.5 %). Steroidkrem er også en av de mest kostnadseffektive metodene (ca 2.5 ganger billigere enn å få kirurgisk fjernet forhuden).

5. Dersom operasjon blir nødvendig, er ikke fjerning av forhuden den metode som burde foretrekkes. Det er mulig å utføre mindre inngrep, deriblant snitte forhuden og så sy den sammen igjen, på en måte som gjør at den blir utvidet. Da blir forhudens funksjoner bevart (blant annet glidefunksjon, beskyttelse av hodet, bidrag til seksuell nytelse).

6. Det er et medisinetisk prinsipp at man ikke utfører kirurgiske inngrep på barn uten at det foreligger medisinsk begrunnelse for det. Man legger ikke friske barn på operasjonsbordet. Fjerning av forhuden blir ikke et medisinetisk forsvarlig alternativ før problemer har oppstått, bedre alternative behandlinger har blitt utprøvd og/eller utelukket, og inngrepet ikke kan utsettes.

7. Rituell omskjæring utføres aldri på grunnlag av en diagnose av patologisk fimose. Derfor er ikke fimose en vekt på skålen i favør av slik omskjæring.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar