lørdag 15. mars 2014

Omskjæring av gutter og reservasjonsmulighet

Spørsmål:
Hvis helseforetakene blir pålagt å tilby "rituell" omkjæring av gutter, bør da helsepersonell kunne reservere seg mot henvisning til og deltakelse i inngrepet?

Svar:
Etter norsk lov om pasient- og brukerrettigheter er "helsehjelp" definert som "handlinger som har forebyggende, diagnostisk, behandlende, helsebevarende, rehabiliterende eller pleie- og omsorgsformål, og som er utført av helsepersonell" (jf. §1-3c). Personer med foreldreansvaret har kun "rett til å samtykke til helsehjelp for pasienter [som er deres egne barn] under 16 år" (§4-4). "Pasient" er en "person som henvender seg til helse-og omsorgstjenesten med anmodning om helsehjelp" (§1-3a). Rituell omskjæring har ikke medisinsk begrunnelse, og er derfor ikke helsehjelp. Da vil barnet ikke være en pasient og foreldre har ikke rett til å samtykke på dets vegne.

Omskjæring påfører barnet smerte (som vare i rundt 2 uker etter inngrepet); fratar dem en frisk og funksjonell del av kjønnsorganet; og utsetter dem for en liten, men betydelig risiko for alvorlige komplikasjoner (inkludert at i ca. 1 av 10,000 tilfeller dør barnet). En betydelig andel omskårede menn føler at inngrepet var en grov integritetskrenkelse og har fått problemer med f. eks. ereksjon og orgasme.

Barn er individuelle personer med egne rettigheter. Etter Barnekonvensjonen har alle personer under 18 år rett til overlevelse (art. 6), trosfrihet (art. 14) og beskyttelse fra vold (art. 19). Staten "skal treffe alle effektive og egnede tiltak for å avskaffe tradisjonsbunden praksis som er skadelig for barns helse" (art. 24) og ved "alle handlinger som berører barn...skal barnets beste være et grunnleggende hensyn" (art. 3). Ikke-medisinsk omskjæring av gutter som ikke kan/har gitt sitt samtykke til inngrepet, er en krenkelse av deres menneskerettigheter.

Ikke-medisinsk omskjæring av gutter er i strid med medisinetikk, legers profesjonsetikk, sykehusenes prioriteringsmodell og "Erklæringen om bioetikk og menneskerettigheter". I tillegg er slike inngrep brudd på menneskerettighetsloven vedlegg 7, barneloven §30 og straffelovens bestemmelser §271-274.

Derfor bør helsepersonell få mulighet til å reservere seg mot å bidra på noen måte til ikke-medisinsk omskjæring av barn under 16 år.

En person kommenterte på vår Facbook-side at: "Som fastlege vil jeg reservere meg mot både å utføre og henvise små barn til omskjæring uten medisinsk begrunnelse. Jeg vil heller ikke belaste mine kolleger med å overta et slikt ansvar."

En annen skrev at dersom omskjæring medikaliseres "vil jeg heller ikke ha en fastlege som ikke reserverer seg mot dette. Og jeg vil da oppfordre alle til å bytte til fastleger som kan tenke klart."

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar